Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

E-kaubanduse ja Internetis levivate pettuste vahel on võimalik leida mõningane seos. Ükskõik kus poodide kliendid maailmas asuvad, on enamik neist tõenäoliselt võrgus. Üha rohkem inimesi teeb veebist selliseid sisseoste, mida traditsiooniliselt oleks poest ostetud, näiteks mööbel, mood ja toit. Kuna nii palju kliente hoiab kaardiandmeid ja maksab veebis, ei suuda petturid vastupanna vargusele ning seetõttu kasvavad veebipõhised maksepettused kiiresti.


Klientide jaoks võib kaardi andmete varastamine tekitada pettumust ja hirmu. On tõestatud, et veebipõhiste maksepettuste ohvrid veedavad keskmiselt kaks tööpäeva oma kaarte tühistades ja tagajärgedega tegeledes.


Lisaks on veebimüüjate jaoks veebipõhine maksepettus tohutu kulu. Kui nende pood langeb pettuse ohvriks, kaotavad nad tellitud kauba. Veelgi enam kui klient teatab pettusest oma pangale, võetakse kaupmehelt pettuse eest tasu - seda nimetatakse tagasimakseks. 


Üks põhilisi pettuseliike on identiteedivargus. Esiteks kurjategijad varastavad kaardiomaniku teabe makselehtedelt või ostavad andmed süvaveebist. Teiseks kasutab pettur varastatud kaardi andmeid kaardiomanikuna esinemiseks ja veebist asjade ostmiseks. 

Veebimüüja arvab, et ost on kehtiv, töötleb makse ja saadab kauba petturile.Lõpuks 

Näeb kaardiomanik tasusid ja võtab ühendust oma pangaga ning poe omanik peab tegema tagasimakse.


Nagu igasuguste kuritegude puhul, on ka pettuste avastamise ja ennetamise lähenemisviisid aja jooksul muutunud. Reeglid olid vanakooli pettuse lahenduste aluseks, kuni tuli masinõpe ja muutis mängu. Kuid see ei tähenda, et reeglid oleksid täielikult vananenud. Ikka on olukordi, kus pettusanalüütikud peavad otseselt sekkuma ennetustegevusse - ja reeglid pakuvad selleks vahendeid. Reeglid on endiselt ennetustööriistade asjakohane osa, mis täiendavad masinõpet ja muid tehnoloogiaid.


Pettusanalüütikud saavad kasutada reegleid, et pettusrünnak kiiresti peatada. Näiteks kui rünnak on tuvastatav kindlas asukohas, saab pettusanalüütik lisada asukoha musta nimekirja, et takistada kõiki tellimusi ühelt aadressilt või konkreetselt piirkonnalt. Erinevalt teistest võltsitud kliendiandmetest (nt telefoninumber, e-posti aadress) on kliendi asukoht petturi jaoks sageli muutumatu.


Selle asemel, et tugineda ainult jah / ei vastustega reeglitele, kasutab masinõpe iga tehingu hindamiseks madala, keskmise või kõrge riskiga koolitatud mudeleid. Masinõpe on automatiseeritud ja väga paindlik tuhandete maksete haldamiseks sekundis. Mudel võrdub põhimõtteliselt analüütikute meeskonnaga, kes korraldab sadu tuhandeid päringuid ja võrdleb tulemusi parima tulemuse leidmiseks. Masinõppega tehakse seda millisekundites minimaalse inimpanusega.


Lisaks on vajalik pidev inimeste koolitamine ja informeerimine uutest pettustest. Kui inimestel on teada, millised võivad olla võimalikud skeemid, siis on tõenäolisem, et nad ei lange pettuse ohvriks.





Comments

Popular Posts