IT juhtimine ja riskihaldus

Ühel hetkel elus on enamik inimestel vaja võtta juhiroll, näiteks kas juhtides mõnda koosolekut või hoopis tervet tiimi. Sellistel hetkedel on hea teada, milline juhtimisstiil on inimese jaoks kõige iseloomulikum. Selles postituses räägime täpsemalt kahest erinevast IT- juhist, kes oma olekult kuuluvad erinevate juhtimisstiili harrastajate hulka.

Esimeseks juhtimisstiiliks on treener/juhendaja, mida on kasutanud enda töös näiteks Mark Zuckerberg. Ta on inimene, kes mõistab oma tiimi liikmete tugevusi, nõrkusi ja annab motivatsiooni, et igaüks tiimist saaks areneda. Seda tüüpi juhid abistavad meeskonnaliikmeid sageli tarkade eesmärkide seadmisel ja annavad seejärel kasvu edendamiseks regulaarselt tagasisidet väljakutsuvate projektidega. Nad oskavad edasi anda selgeid ootuseid ja luua positiivse ning motiveeriva töökeskkonna. Treenerite juhtimisstiil on nii tööandjatele kui ka nende juhitavatele töötajatele üks soodsamaid. Kahjuks on see sageli ka üks kõige vähem kasutatavaid stiile - peamiselt seetõttu, et see võib olla aeganõudvam kui muud tüüpi juhtimine. Sellise juhtimisstiili kasutaja peaks olema iseloomult toetav, väärtustama õppimist kasvamise ühe osana ning pakkuma juhendamist mitte andma käske.

Teiseks juhtimisstiiliks on kindel juht ning võib isegi öelda, et tegemist on küllaltki autokraatliku juhtimisstiiliga. Üheks sellise juhtimisstiili esindajaks võib pidada näiteks Elon Muski, kes on keskendunud tulemustele ja tõhususele. Sageli teevad sellised juhid otsuseid üksi või väikese, usaldusväärse grupiga ja ootavad töötajatelt täpselt seda, mida neilt palutakse. Selline juhtimisstiil võib olla kasulik organisatsioonides, kus kehtivad ranged juhised või mis täidavad nõuetele vastavat tööstust. See võib olla kasulik ka siis, kui seda kasutatakse töötajatega, kes vajavad palju järelevalvet - näiteks neil, kellel on vähe kogemusi või pole neid üldse. See juhtimisstiil võib aga lämmatada loovust ja panna töötajaid end piiratuna tundma. Samas võib öelda, et selline juhtimisstiil tundub toimivat, kuna Elon Musk omab mitmeid väga edukaid ettevõtteid.

Kokkuvõtteks võib öelda, et ei ole olemas ühte kindlat juhtimisstiili, mis töötaks ning teisi, mis ei toimi üldse. Iga juht peaks leidma enda jaoks stiili, mis paneb tööle tema meeskonna. Olgu siis selleks stiiliks, kas treener või kindel liider või hoopis midagi muud.


Kasutatud kirjandus

https://www.startingbusiness.com/blog/autocratic-examples

https://www.edenproject.com/learn/for-organisations/creative-leadership/what-is-coaching-leadership

Comments

Popular Posts