Teistmoodi IT

Uued tehnoloogiad annavad puuetega inimestele suurema autonoomia ja aktiivsema rolli oma tervishoiu ja tervisega seotud otsuste tegemisel.

On rakendusi, mis ühendavad kasutajad tervishoiuteenuste pakkujatega nagu nutitelefonis või nutikellas olevad hädaabi kontaktid, millele helistatakse automaatselt, kui seade tuvastab inimese eluohtliku olukorra. Lisaks on olemas alarmid, mis tuletavad kasutajatele meelde, millal ravimeid võtta. Platvormid, mis tutvustavad puuetega inimestele visuaalseid juhiseid selle kohta, kuidas ja millal igapäevaseid toiminguid teha. Samuti ka on olemas ka lahendused, mis kasutavad algoritme õigete sageduste leidmiseks, mis võimaldavad kuulmispuudega inimestel, ühineda taas avalike vestlustega.

Üheks huvitavamaks seadmeks pean siiani siiski nutikella nimega Dot. Tegemist on käel kantava Braille kirjaga nutikellaga. Kell on praktiline ning taskukohasem kui tavalised e- punktkirja seadmed. Samas ei jää odavama poolsem Dot oma kvaliteedis alla teistele seadmetele, mis võivad maksta tuhandeid.

Dot annab pimedatele juurdepääsu sõnumitele, Twitteri säutsudele ja isegi raamatutele ning seda igal ajal ja igas kohas. Kiri moodustub neljast kuuepunktistest blokkides, mis asuvad nutikella pinnal. Need punktid tõusevad või langevad, moodustades punktkirjas igal ajal 4 tähte. Kella on võimalik Bluetoothi kaudu ühendada, mis tahes nutitelefoniga ning seejärel otsida telefonist tekst, mis vajab tõlkimist Braille kirja.

Kokkuvõtteks võib öelda, et tehnoloogia arenedes mõeldakse välja palju nutikaid lahendusi nii puuetega inimestele kui ka teistele.



Kasutatud kirjandus: http://www.thisisforthejury.com/dot/en/


Comments

Popular Posts