Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Tänapäeval kasutavad enamik inimesi veebi ning seal olevaid asju igapäevaselt. Võib öelda, et veebis on mitmeid positiivseid ja negatiivseid asju, mis on seotud kasutatavusega.

Kui mõtlen veebile ja millelegi negatiivsele, mis sealt leida võib, siis esimese asjana tulevad mulle meeldi erinevad reklaamid ning hüpikaknad. Avades mõne veebilehe või artikli, siis tihti hüppab ette mõni ebavajalik aken, selleks, et ennast registreeriksid ning veebilehe omanik saaks koguda inimeste e-maile ning lisada neid enda listi. See võib kohati olla üsna ärritav, sest enne kui suudad lugeda mõnda artiklit või vaadata üldse selle veebilehe sisu, tahetakse juba isiklikke andmeid. Turunduse seisukohast ma saan sellest aru, kuid samas kui ma olen tavakasutaja, kes esimest korda on sattunud sellele veebilehele, siis tõenäosus, et olen valmis neid andmeid jagama on küllaltki väike.

Teine suurem probleem, mis hüpikakendega meelde tuleb on kindlasti erinevad reklaamid. Sarnaselt andmete küsimisele ilmuvad ka erinevad reklaamid keset ekraani enne kui jõuad üldse tutvuda lehekülje pakutava sisuga. Õnneks aitab liigsete reklaamide vastu üsna tõhusalt reklaami blokeerija, kuid ka see ei suuda kõiki ebameeldivaid reklaame eemaldada. Sellepärast võibki öelda, et tegemist on negatiivse poolega veebi juures.

Samas on veebil ka mitmeid positiivseid omadusi. Üheks selliseks on kindlasti see, et tänu veebile on meil olemas erinevad e-keskkonnad. Näiteks on olemas digiregistratuur, mis on äärmiselt mugav. Tegemist on üsnagi lihtsa keskkonnaga, sest kõik on kohe esilehel välja toodud ning see muudab lehe kasutamise äärmiselt lihtsaks. Samuti on tegemist väga tõhusa leheküljega, sest näeb kõiki enda kohta käivaid andmeid ilma, et peaksin kodust välja minema. Näiteks on võimalik vaadata enda ravimiretsepte ilma, et oleks vaja võtta ühendust arstiga. Selline kiire andmete kättesaamine tekitab alati rahulolu.

Sarnaselt digiregistratuurile on loodud ka mitmeid teisi e-keskkondi, milles on võimalik enda jaoks huvipakkuvad tegevused kiirelt ja efektiivselt ära teha. See on kindlasti üks veebi plusse, sest nii on võimalik hoida aega kokku ning samuti hoiab veebi ja selles olevaid keskkondi pidevas arengus.

Kokkuvõtteks võib öelda, et selles postituses tõin välja ainult mõned veebi head vead, kuid tegelikkuses on neid kindlasti rohkemgi. Samas on oluline olla pidevas arengus ning ma usun, et veebi negatiivsed omadused muutuvad ka kunagi kindlasti lahendatavateks.



Comments

Popular Posts