Raamatuarvustus: Hackers & Painters: Big Ideas from the Computer Age by Paul Graham

 Antud raamatu näol on tegemist Paul Grahami esseekoguga. Raamat räägib sellest, kuidas muutused tehnoloogias (eriti arvutitehnikas) on muutnud majanduslikku ja sotsiaalset tegelikkust.

 Graham alustab nohiku teekonna algusest ehk keskkoolist. Ta kritiseerib tugevalt koolisüsteemi ning võrdleb seda pigem vanglaga kui motiveeriva õppekohaga. Ta jätkab arutelu "tegijate" rolli üle ühiskonnas - alates häkkeritest kuni maalriteni. Ta teeb suurepärase tähelepaneku , milleks on see, et kui mõlemad need ametid hõlmavad asjade loomist, on maalikunstil praktikute koolitamise ja koolitamise traditsioonid palju pikemad. Graham märgib, et peaaegu kõik suurepärased programmeerijad on iseõppinud, kuid hea koolitusrežiimi puudumise tõttu jääb ühiskond ilma paljudest edukatest häkkeritest.

Raamatu järgmises osas on käsitletud koodi kirjutamise olemust. Graham rõhutab tarkvara disaini ja keerukust. Üldjoontes võib öelda, et ülejäänud raamat keskendubki programmeerimiskeeltele ja tema suurele armastusele Lisp' i vastu.

Paul Graham’ i esseed on kirjutatud kõik heas stiilis ning seetõttu on ka kogu raamat küllaltki inspireeriv ja mõtlemapanev. Raamat annab palju teadmisi programmeerimise, ettevõtluse, nohikute jms kohta.

Samas mulle ei meeldinud asjaolu, et raamatus oli niivõrd palju mõttekordusi. Ilmselt oli see sellest tulenev, et Paul Graham ei plaaninud esseesid kirjutades neid raamatuks kokku panna. Seetõttu kordusid mõned mõtted läbi erinevate teemade esseede.

Soovitan antud raamatut lugeda, sest tegemist on äärmiselt targa mehega ning igast esseest õhkub emotsiooni, et ta tõesti teab, millest räägib ning ei kirjuta lihtsalt tühja juttu. Kindlasti ei ole vajalik nõustuda iga seisukohaga, mis on raamatus välja toodud, kuid samas tuleb autorit tunnustada julguse eest oma mõtted kirja panna ning neid teistega jagada.



 Kasutatud kirjandus: http://www.paulgraham.com/articles.html

 

 

 

 

Comments

Popular Posts