Arendus- ja ärimudelid

Tänapäeval on mitmeid erinevaid arendus- ja ärimudeleid. Selles postituses analüüsime ühte arendusmudelit ning ühte ärimudelit ühe konkreetse projekti näitel.

Esimeseks projektiks on kasutajamugavuse hinnangu ja tagasiside saamise jaoks tehtav rakendus. Rakenduse üles ehitamisel kasutatakse kiirarenduse mudelit(RAD).See on arendusmudel, mis seab esikohale kiire prototüübi loomise ja kiire tagasiside pikaajaliste arendus- ja testimistsüklite asemel. Tänu sellele saavad selle projekti arendajad kiiresti tarkvara mitmekordistada ja värskendada, ilma et oleks vaja iga kord arenduskava nullist alustada.

Esiteks seati kogu projekti laiaks nõudeks see, et ettevõtted, kes hakkavad arendatavat rakendust kasutama, saaksid klientidelt rohkem tagasisidet. Selline nõude laialdane olemus aitab esitada konkreetseid nõudeid arengutsükli erinevates punktides. Teiseks alustati prototüüpide loomisega, kuna karmid nõuded puudusid, siis said arendajad kiirelt luua erinevate funktsioonidega prototüübid. Seejärel näidatakse neid prototüüpe klientidele, kes otsustavad, mis neile meeldib ja mis mitte. Järgmises etapis jagatakse tagasisidet selle kohta, mis on hea, mis mitte, mis töötab ja mis mitte. Tagasiside ei piirdu ainult puhta funktsionaalsusega, vaid ka visuaalide ja liidestega. Seda tagasisidet silmas pidades jätkatakse prototüüpide loomist. Neid kahte sammu korratakse seni, kuni on võimalik saada lõpptoode, mis vastab nii arendajate kui ka kliendi vajadustele. Järgmiseks viiakse kliendiga koostöös lõpule rakenduse funktsioonid, visuaalid ning liides. Valminud ongi lõpptoode, mida on võimalik kliendil kasutada selleks, et saada tagasisidet enda ettevõtte klientidelt.

Teiseks projektiks on platvorm, kus on võimalik vaadata erinevaid seriaale. Platvormi põhiidee on see, et inimene maksab kuupõhiselt teenuse eest ning nii saab ta vaadata seriaale täpselt nii palju kui ise soovib. Tegemist on tarkvara kui teenus ärimudeliga. Selle ärimudeli kasutamine muudab antud platvormi kasutamise inimese jaoks väga mugavaks, sest ei pea arvutisse installima tarkvararakendusi. Interneti ühenduse olemasolul pääseb tarkvarale ligi mis tahes seadmest ja igal ajal. Samuti sisaldab igakuine tasu hooldus-, vastavus- ja turvateenuseid, mis võivad mõnda teist ärimudelit kasutades olla aeganõudvad ja kulukad. Arvan, et antud ärimudel sobib hästi sellise platvormi juurde, kuna muudab selle kasutaja jaoks väga mugavaks.

Eks erinevaid tarkvara arendus- ja ärimudeleid on palju. Kindlasti peaks enne uurima, milline on sobilik loodava tarkvara jaoks, sest hiljem võib olla muudatusi palju keerulisem teha kui valitud on vale mudel.


Kasutatud kirjandus

https://empireflippers.com/saas-business-model-explained/

https://www.guru99.com/what-is-rad-rapid-software-development-model-advantages-disadvantages.html

Comments

Popular Posts