IT proff...?

Tänapäeval räägitakse palju sellest, et milline inimene on oma eriala professionaal ning kes on lihtsalt ekspert. Kas on üldse võimalik kindlaks määrata teatud omaduste põhjal, kes siis ikkagi on parem või halvem? Selles blogipostituses avaldan enda mõtted antud teema kohta.

Esiteks arvan, et esimene konflikti koht tekib sellest, kuidas keegi on oma teadmised saanud. Tänapäeval on loodud nii palju erinevaid viise, kuidas omandada haridus mõnel kindlal erialal. Samas võib öelda, et näiteks veebis omandatud haridus ei ole mõne inimese jaoks piisavaks näitajaks ning seetõttu langeb professionaal eksperdi tasemele. Lisaks võib välja tuua, et osa inimeste jaoks ei ole ka see piisav näitaja kui inimene on töötanud aastaid kindlal erialal ning võib oma teadmiste poolest küündida professionaali tasemele või isegi kõrgemale.

Ma arvan, et kõige enam eristabki professionaali eksperdist just nimelt teadmiste hulk ning oskus neid teadmisi kasutada. Samastaksin eksperti käsitöölisega. Ma olen kindel, et kindlasti on nii mitmeidki, kes on oma valdkonnas väga oskuslikud ning kellel pole vaja paberit, mis seda tunnistaks. Samas usun, et tihti peale on antud inimeste teadmistel ka piirid ning eelkõige ollakse kompetentsed ainult kindlate tegevuste ja ülesannete lahendamisel. Näiteks kui ollakse oma teadmised saadud läbi praktilise töö, siis tihti osataksegi hästi just seda ühte konkreetset tööd ning laiemad teadmised võivad olla puudulikud või mitte piisavalt heal tasemel.

Erinevalt eksperdist peaks olema professionaal inimene, kellel on lisaks enda igapäevasele tavalisele tööle ka laialdasemad teadmised antud valdkonnas. Arvan, et siinkohal mängibki roll see, kuidas keegi on oma oskused ja teadmised omandanud. Võib öelda, et inimesed, kes omavad kõrgharidust, on siiski saanud ülikoolis ka vajaliku pagasi õppeaineid, mis avardaksid nende silmaringi ja teadmiste pagasit. See nüanss teebki neist justnimelt professionaalid, sest neil on teadmised, kuidas liikuda edasi murekohast, mis ei kuulu võib olla nende igapäevaste tavaliste probleemide alla.  

Kokkuvõtteks võib öelda, et paber ei ole see, mis näitab inimese erialaseid teadmisi. Samas see kindlasti kinnitab neid ja annab tavalisele eksperdile juurde usaldatavust, et ta tõepoolest teab, millest ta räägib.



Comments

Popular Posts