Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Tänapäeva internet on üles ehitatud avatud lähtekoodiga tarkvarale, mille tõttu on loogiline, et ka omaloomingulisi programme kirjutatakse just nimelt kasutades samalaadset tarkvara. Samas on oluline koodi kirjutades olla kursis erinevate reeglitega, mis käivad koos litsentsidega, sest nende reeglite rikkumine tekitab probleeme seadusega.

Selles blogipostituses räägime eelkõige copyleft kontseptsioonist, mida kasutavad arendajad selleks, et garanteerida avatud lähtekoodiga tarkvarale juurdepääs. Copyleft kasutab tarkvara ja selle lähtekoodi avatud juurdepääsu tagamiseks autoriõiguste õigusraamistikku. Põhinõudeks on, et kõiki tuletatud teoseid tuleb levitada samade litsentsitingimuste alusel nagu originaali. Eelpool mainitud nõude tõttu võiks öelda, et copyleft litsentsid on justkui mingis mõttes piiravad litsentsid, kuid samas need piirangud tagavad omakorda ka avatud juurdepääsu.

Maailmas on olemas mitmeid erinevaid litsentse, kuid postituses keskendume ainult mõnele populaarsemale. Esiteks on olemas GPL litsents, mis on üks copyleft litsentsidest. See omakorda tähendab, et kõik tuletatud teosed peavad olema avatud lähtekoodiga ja levitatud sama litsentsi alusel. Selle tingimuse tõttu on kindlustatud, et tarkvara, mis kuulub antud litsentsi, ei sobi kasutamiseks ärilises tarkvaras. Samas on tegemist ka nii-öelda miinusega, sest see klausel piirab arendaja suutlikkust kasutada teisi raamistikke ja tarkvarasid. See on ka kõige suurem erinevaus võrreldes teiste litsentsidega nagu BSD ja MIT.

Järgmiseks võtame ette GNU LGPL, mis on samuti copyleft litsents ning omakorda väga sarnane ka GPL-iga, millest see on tuletatud, kuid GNU LGPL-il on nõrgemad copyleft nõuded. See võimaldab tarkvara kasutada teatud tingimustel näiteks varalistes projektides koodide mõningate osade jaoks. Võib öelda, et tegemist on justkui kuldse keskteega GPL- i ja MIT- i vahel.

Kolmandaks copyleft litsentsiks on GNU AGPL. Selle litsentsi reeglid on peaaegu  identsed eelpool mainitud GPL litsentsi tingimustega. Lisatud on ainult üks täiendav lõik, mis võimaldab kasutajatel litsentsitud programmiga veebis suheldes kätte saada programmi lähtekood. Selle tingimuse tõttu ei sobi GNU AGPL-i rakendada näiteks veebis toimuvate kommertsprojektide jaoks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kommertslitsentsid, mis sisaldavad äärmiselt täpseid juhiseid ning reegleid, selleks et avatud lähtekoodiga tarkvarale jääks vaba kasutatavus, on äärmiselt keeruliselt kirja pandud.


Kasutatud kirjandus:
https://www.codeproject.com/info/Licenses.aspx
https://www.slant.co/topics/1141/~best-open-source-licenses#10

 

Comments

Popular Posts