Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Selles postitusest analüüsin pikemalt küsimusi, mis on seotud autoriõigustega. Rick Falkvinge ja Christian Engström on kirjutanud raamatu nimega „The Case for Copyright Reform“. Raamatus on välja toodud kuus olulist ettepanekut seoses autoriõigustega.

·       Moral Rights Unchanged 

Selle punkti põhiline seisukoht on, et iga teose autor saaks siiski märgitud enda loomingu juurde. Arvan, et tegemist on äärmiselt ausa ning mõistliku tegevusega. Võttes arvesse, et igaüks näeb ikkagi vaeva luues näiteks muusikapala, kirjutades artiklit või tehes filmi, siis on ainuõige, et teose autor saaks ka vastava tunnustuse osaliseks. 

·       Free Non-Commercial Sharing 

Antud punktis on kirjeldatud tänapäeva olukorda, kus reeglid autoriõiguse ümber on niivõrd karmid, et isegi enda isiklikul eesmärgil ei ole võimalik kasutada ühtegi teost ilma, et tegelikult peaksid muretsema reeglite rikkumise pärast. Arvan, et antud olukord on siiski natukene üle pingutatud. Näiteks ei saa ma aru, miks oleks vaja piirata seda, kui inimesed jagavad näiteks enda sõprade või perega mõne artisti loomingut. Eelkõige oleks see ju puhas reklaam artisti jaoks ning võiks hiljem mõjuda hoopis positiivselt, sest kui teos meeldib inimestele ja levib, siis saab artist hiljem selle pealt ikkagi teenida. Eraldi tuleks käsitled muidugi juhtumeid, kus inimesed üritavad võõrast loomingust kasu lõigata. Antud tegevust tuleks ilmselgelt karistada. 

·       20 Years Of Commercial Monopoly

Selles punktis on kirjeldatud olukorda, kus autoriõigused kehtivad niivõrd kaua, et see muutub juba naeruväärseks. Raamatu autorid on välja toonud, et õigused võiksid kehtida 20 aastat. Samas ei saa ma ka selle vaatepunktiga täielikult nõustuda. Näiteks kui artist on loonud hiti 20-ne aastasena ning kaotab õigused ajal, mil ta on 40, siis see tundub ka ebaõiglane. Miks on siis 40-ne aastane artist vähem autor kui 20-ne aastane? Seetõttu tundubki minu jaoks pigem mõistliku lahendusena see, et õigused kehtiksid autori eluea lõpuni.

·       Registration After 5 Years

Tänapäeval on kindlasti tülikas see, et vanemaid loominguid ei ole võimalik taaskasutada, sest lihtsalt ei leita omanikku, kellele kuulub autoriõigus. Arvan, et antud punktis välja toodud lahendus, et toimuks õiguste andmine automaatselt, lahendaks selle probleemi kindlasti. Lisaks oleks see ka kohati mugavam, sest arvan, et see aitaks vähendada tülikat paberimajandust ja dokumentidega tegelemist.

·       Free Sampling

Punktis on selgelt viidatud probleemile, et üks suuremai takistusi tänapäeva artistide jaoks on olemasoleva muusika vaba kasutamine. Mina isiklikult ei näe selles probleemi, miks ei võiks kasutada mõnda osa kellegi teise loomingust. Nii kaua kui on ka selgelt viidatud ning välja toodud fakt, et osaliselt on kasutatud kellegi teise tööd, siis saavad kasu nii uuem kui ka vanem artist. 

·       A Ban on DRM 

Kindlasti nõustun ka antud punkti sisuga, et kõigile peaks kehtima samad reeglid ning neis ei tohiks teha erandeid, olenemata firma suurusest või tegevusvaldkonnast. Reeglite painutamine toob kaasa ainult ebavõrdsust, mis omakorda võib kaasa tuua ka juba oluliselt radikaalsemad mõtteviisid ja tegevused.


Kasutatud kirjandus:
Rick Falkvinge ja Christian Engström "The Case for Copyright Reform"

Comments

Popular Posts