Kaks erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost.

 

Tehnoloogia valdkond areneb iga aastaga üha enam ning seetõttu leiaks üsna mitmeid tehnoloogiaid, mida võiks esile tuua. Osad tehnoloogiad on olnud laialdaselt tuntud ning tänapäeval kadunud või asendunud sootuks millegi muuga. Samas on ka tehnoloogiaid , mis on käinud arenguga kaasas ning on kasutusel tänaseni.

Üks tänapäeval kadunud arvutustehnikas laialdaselt kasutusel olnud andmekandja on diskett, mis ühtlasi on kõnekeeles laialdaselt tuntud kui flopidisk. Aastatel 1970. – 1990 kasutati diskette info ülekandmiseks arvutite vahel ning selle säilitamiseks nii koopiatena kui ka tarkvara ja andmete levitamiseks. Tüübilt on diskett justkui kettahoidla, mis koosneb magnetilise andmekandja õhukesest ja paindlikust ketast ruudukujulises plastkorpuses, mis omakorda on kaetud tolmu eemaldava kangaga. Diskettide lugemiseks ja kirjutamiseks kasutati spetsiaalset disketidraiverit. Oma tippajal olid disketid nii levinud, et paljud tarkvaraprogrammid, näiteks MS Word, kasutavad jätkuvalt salvestusikoonina disketti. Võib öelda, et see on omakorda justkui ilus mälestus minevikust ja samas ka austusavaldus niivõrd omapärasele leiutisele. Tänapäeval on disketid asendunud eelkõige mälupulkadega ning kohati võib isegi öelda, et üha enam eelistatakse salvestada erinevaid faile pilve.

Samas on olemas ka tehnoloogiaid, mis ei ole ajahambale jalgu jäänud ning on edukalt ja laialdaselt kasutusel ka tänapäeval. Üheks selliseks tarkvaraks on SAP.

Ettevõtte SAP asutasid 1. aprillil 1972 aastal viis endist IBMi töötajat – D. Hopp, H. Plattner, C. Wellenreuther, K. Tschira ja H.-W. Hector. Nende idee oli luua standardtarkvara, mis integreeris kõik äriprotsessid ja võimaldas andmetöötlust reaalajas. Selleks, et õppida klientide ärivajadusi ja -protsesse, tegid SAP-i asutajad ja töötajad klientidega tihedat koostööd. Aastaks 1975 olid nad loonud rakendused finantsarvestuse, arvete kontrollimise ja varude haldamise jaoks. Neli aastat hiljem alustas ettevõte oma tarkvara teise põlvkonna R / 2 väljatöötamist.

Isegi kui R / 2 nautis tohutut müügiedu, arendasid ettevõtte juhid oma kolmanda põlvkonna tarkvara. SAP R / 3 edulugu sai alguse 1992. aastal, kui kliendi-serveri tarkvara hõlbustas teed globaliseerunud majandusele, muutes SAP-i ülemaailmseks ettevõtteks. Seitse aastat hiljem reageeris SAP Internetile ja uuele majandusele, käivitades oma mysap.com strateegia. Kümme aastat hiljem hargnes ettevõte kolmele tulevikuturule: mobiilsidetehnoloogia, andmebaaside tehnoloogia ja pilv.

Esimesed kliendid hakkasid 2011. aastal kasutama mälusisest andmebaasi SAP HANA. Tarkvara on hetkel saadaval neljal suurimal avalikul pilveplatvormil ning nende loodud rakendused ühendavad kasutajate ettevõtete osad digitaalsel platvormil intelligentseks komplektiks. SAP-il on praegu üle 238 miljoni pilvekasutaja ning üle 100 lahenduse.



Kasutatud allikad:

https://www.sap.com/corporate/en/company/history.html?pdf-asset=70eee289-847d-0010-87a3-c30de2ffd8ff&page=1

https://computer.howstuffworks.com/floppy-disk-drive.htm

 

Comments

Popular Posts